Sunday, April 24, 2011

ibu sayang anak-anak ibu..[awas bagi mereka y lemah semangat!!]

19/4/2011. sekarang aku posting kat OBG atau kat msia org pggil O&G. senang cite bahagian ibu2 mengandung dan sakit puan. hari ni,aku masuk OT atau klu dlm cite "grey" dorg pggil OR. [bilik bedah]. aku tak tau la bape byk c-sec y aku tgk hari tu. mgkin dlm 5 atau 6. ade 1 kes ovarian cyst. 1 kes cervical cancer. aku tak la wat surgery tu. aku tgk je. tapi tgk dan berdiri lama2 pon penat tau.

habis je sume surgery,aku dgn kwn2 lain lepak kat lua. tetiba,ade nurse ni dtg bwk bekas aluminium. dia tanya.."korang nk tgk tak????"
kitorg pon cakap la..nk. walau tak tau ape dlm tu.
dan bila di tgk....


aish...sape la amik gamba kabur ni. ce tgk y bwh.


 haaa...jelas tak? nk lagi jelas????


 yang ni kalau tak jelas jgak,tak tau la. ya...kembar 3. berlainan placenta. maknanya,mereka dari 3ovum berbeza,dan 3sperm yang berbeza.

aku rasa nk menangis je tgk baby kembar 3 ni. dorg terpaksa digugurkan sbb mereka blh membahayakan nyawa ibu mereka. ibu mereka baru lepas menjalani c-sec. so,uterus ibu mereka belum sembuh sepenuhnya. dgn kehadiran mereka bertiga ini didlm uterus ibu mereka..akan menyebabkan uterus ibu mereka pecah[huhu..mcm ganas sgt lak bnyinye] tapi serius aku sedih masa ni. aku membayangkan kalau aku lah ibu mereka. dh la aku nk sgt anak kembar. ni dh dpt..bukan 2 tapi 3. tapi syang...kene gugurkan..


tgk...betapa keciknya dorang....

sampai mlm aku terbayang2 mereka ini. [dgr mcm scary] tapi hakikatnya..aku sayu melihat mereka.

10 comments:

Nur_Muslimah said...

kesiannya ....
but kompius ckt , td ckp kembar , cmne lak jd 3ovum n 3sperm yang berbeza ..
xfhm la ..
leyh terangkan tak ?

kotak said...

kembar,ade yang seiras,ade yang tak seiras. kembar seiras berlaku bila 1ovum dan 1 sperm disenyawakan. pastu dia membentuk 2 orng,atau 3 org. atau beberapa la. kembar tak seiras pulak,bila byk ovum yang disenyawakan dlm satu masa. selalu berlaku bila mak dia menjalani program utk kesuburan. jadi akan ada,dlm satu masa lebih dari 1 ovum akan terhasil.

Amanina said...

sedihnya tengokkk. dah ada sifat semua dah. ribcage pun dah nampak. mata dia. telinga dia. :(

aaina said...

yg kmbar 3 ni agak2 bpe bulan dah de dlm rhim?

kotak said...

ni ari tu klu tak silap dorg ckp 12mggu baru merka bertiga nih.. klu tak silap lah.

terataiflowerz said...

dasyat sungguh..mintak share leh x?

kotak said...

blh2...

Achahani said...

Alamak, akak sedih.

Sungguh!

Sbb akak juga terpaksa gugurkan kandungan akak dl.

sedih.

sedih!

FizA said...

sedihnya.. :(

malin_purple said...

sedihnyaaaa tgok.... 1st time nmpak terkedu